ενέργεια (η)
Η λέξη ενέργεια προέρχεται από την ΑΕ (εν+ έργο). Στη Φυσική δανειστήκαμε τη σημασία της από τη γαλλική λέξη “énergie” και την αγγλική “energy”.
Στη Φυσική το λήμμα δεν έχει πληθυντικό αριθμό
Για να κλοτσήσουμε τη μπάλα, να ζεστάνουμε το φαγητό και να φωτίσουμε ένα δωμάτιο, χρειαζόμαστε ενέργεια. Η ενέργεια υπάρχει παντού γύρω μας: χάρη σε αυτή τα αντικείμενα κινούνται, οι μηχανές δουλεύουν και οι ζωντανοί οργανισμοί μεγαλώνουν.
η δυνατότητα που έχει ένα υλικό σώμα να παράγει κίνηση, θερμότητα, φως, ηλεκτρισμό κ.ά.
η δυνατότητα ενός υλικού σώματος να παράγει έργο, δηλαδή να κινείται ή να αλλάζει μορφή
Joule (1 J), KJoule (1KJ), Θερμίδα (1 cal), Χιλιοθερμίδα (1 Kcal)
μορφές ενέργειας: η ενέργεια υπάρχει σε πολλές μορφές, μπορεί να είναι: κινητική, δυναμική, χημική, ηλεκτρική, θερμική, πυρηνική, φωτεινή, ηλιακή, ηχητική, αιολική, υδροηλεκτρική κ.ά
μετατροπή ενέργειας: η διαδικασία κατά την οποία η ενέργεια μετατρέπεται από μία μορφή σε μία άλλη.
ενεργός,-ή,-ό, ενεργειακός,-ή, -ό , ενεργοβόρος, -α, -ο, ραδιενέργεια
αιολική ενέργεια, δυναμική ενέργεια, ενεργειακή κρίση, ηλεκτρική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, θερμική ενέργεια, κινητική ενέργεια, πυρηνική ενέργεια, χημική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, φωτεινή ενέργεια
Κάθε τροφική αλυσίδα ξεκινάει από ένα φυτό. Το φυτό παίρνει ενέργεια από τον ήλιο και τη χρησιμοποιεί για να αναπτυχθεί. Όταν τρώμε αυτό το φυτό (π.χ. ένα καλαμπόκι), παίρνουμε μέρος αυτής της ενέργειας.
Οι περισσότερες συσκευές όπως το πλυντήριο, ο φούρνος ή το ψυγείο χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν.
Τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε για την κίνηση των αυτοκινήτων, περιέχουν χημική ενέργεια, την οποία η μηχανή την μετατρέπει σε κινητική. Όπως φαίνεται όμως, τα αυτοκίνητα στο μέλλον θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.
Όταν φορτίζουμε το κινητό μας τηλέφωνο παρατηρούμε ότι ζεσταίνεται, γιατί ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας του, ενώ ένα άλλο μέρος μετατρέπεται σε θερμότητα. Αυτή η θερμότητα δεν μας είναι χρήσιμη, έτσι, λέμε ότι η ενέργεια υποβαθμίζεται.
Σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτό του Θησαυρού στη Δράμα, η ενέργεια δεν παράγεται από το μηδέν. Απλώς μετατρέπεται η κινητική ενέργεια των νερών του ποταμού Νέστου, σε ηλεκτρική. Διαφορετικά δεν θα ίσχυε η αρχή διατήρησης της ενέργειας.
Η λέξη ενέργεια γράφεται με ει , όπως όλα τα αφηρημένα ουσιαστικά που παράγονται από ρήματα σε -ώ (π.χ. ενεργώ-ενέργεια, καλλιεργώ-καλλιέργεια).
Το θηλυκό του επιθέτου ενεργός είναι η ενεργός και η ενεργή. Στη Φυσική προτιμούμε τον πιο λόγιο τύπο , π.χ. ενεργός τάση (στον ηλεκτρισμό).
ενεργοποιώ, απενεργοποιώ, παρενέργεια, ενεργητικός
ενέργεια είναι καθετί που κάνουμε και οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα
πράξη
όταν έχω ενέργεια, είμαι δραστήρια και ακούραστη
όταν έχω θετική ενέργεια, είμαι αισιόδοξος
όταν βάζω ή θέτω κάτι σε ενέργεια, αρχίζω να το κάνω πράξη
όταν ένας δάσκαλος ή μια δασκάλα είναι «εν ενεργεία», είναι ακόμη στην υπηρεσία, δηλαδή διδάσκει σε σχολείο
Η διευθύντρια του σχολείου τηλεφώνησε στον πατέρα της Ζωής και του εξήγησε τις ενέργειες που πρέπει να κάνει για να τη γράψει στο καινούριο της σχολείο.
Στον χθεσινό αγώνα ποδοσφαίρου, ο Τίμος με μία ωραία ενέργεια, έβαλε το νικητήριο γκολ.
Δεν καταλαβαίνω πού βρίσκει τόση ενέργεια ο Άιλαν και παίζει μπάσκετ όλη μέρα!
Ο Ζωή έγραψε σε ένα μήνυμα στην Ιβάνα: «Σου στέλνω θετική ενέργεια για να γράψεις καλά στο διαγώνισμα!»
Ο δήμαρχος της πόλης έθεσε σε ενέργεια το σχέδιό του να φτιάξει ένα νέο νοσοκομείο και έχτισε τα πρώτα τούβλα.
Ο θείος της Ζωής είναι εν ενεργεία στρατιωτικός. Τώρα είναι αξιωματικός στον στρατό αλλά σε μερικά χρόνια θα πάρει σύνταξη.
Αγγλική |
energy |
Αραβική |
طاقة |
Ρωσική |
энергия |
Τούρκικη |
enerji |
Κινεζική |
精力 |
Οι αρχαίοι Έλληνες προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση. Μπορείς να βρεις μερικούς από αυτούς; Περισσότερα εδώ
Η ενέργεια εμφανίζεται με διάφορες μορφές και συνεχώς μετατρέπεται από μια μορφή σε μια άλλη. Περισσότερα σε αυτό το βίντεο από το ΝΟΗΣΙΣ
Παρατηρούμε τα αποτελέσματα της ενέργειας μόνο όταν αυτή μεταβάλλεται. Μπορείς να παρατηρήσεις τις μετατροπές ενέργειας εδώ
Ο Einstein συνέδεσε τις έννοιες ενέργεια και μάζα στη «Θεωρία της Σχετικότητας». Σύμφωνα με αυτή, η μάζα οποιουδήποτε σώματος είναι ισοδύναμη με κάποια ποσότητα ενέργειας που καθορίζεται από τη σχέση Ε=mc². Περισσότερα εδώ